top of page

חרדה 

Anxiety

הפרעות החרדה הן שכיחות באוכלוסייה. ההערכה היא שהפרעת החרדה פוגעת בכ-20% מהאוכלוסייה בעולם המערבי.

החרדה היא מצב תגובת פחד לאיום שאינו ממשי או אמיתי, ואינה מותאמת לסיטואציה הממשית. חרדה היא המחשבה שמשהו רע הולך לקרות, קטסטרופה שמתקרבת. רגשות של בעתה ותחושות פיזיולוגיות קשות כגון מחנק, כאבי בטן, כאבים בחזה ודופק מהיר.

  

אנשים חרדתיים נוטים לפרש את המציאות דרך משקפיים שליליים. מחשבות כגון: "אני לא יכול לעמוד בזה", "זה איום ונורא", "אני הולכת להתעלף" וכו'. מחשבות אלו מעצימות את תחושת החרדה ומגבירות את הסממנים הפיזיולוגיים שחווה האדם עד עכשיו.

את החרדה ניתן לדמות למערכת אזעקה מקולקלת. מערכת אזעקה זו עלולה להיות רגישה מדי, ולאו דווקא פועלת במצבי סכנה ממשיים, מערכת האזעקה מתחילה "לזייף". כך האדם החרד מתחיל לפחד במצבים שאינם בהכרח מפחידים.

במישור ההתנהגותי, האדם החרד מנסה להימנע ממצבים מסוימים כדי לא לחוות את החרדה. בכל פעם שנמנע מהמצב, הוא מרגיש אמנם רגיעה, אך עוצמת החרדה מתגברת עוד ועוד כי האיום גדל ונעשה מפחיד יותר, כמו כדור שלג שרק גדל וגדל.  

טיפול קוגניטיבי- התנהגותי נמצא כיעיל ביותר לטיפול בחרדה. בטיפול נעבוד על המחשבות המטרידות והבלתי מועילות וננסה לשנותן למחשבות יעילות יותר, דרך ההיבט ההתנהגותי- חשיפה: היחשפות הדרגתית למושא הפחד ולמידה של טכניקות הרגעה ומיינדפולנס.

חרדת פרידה

היא הפרעת חרדה שבה הילד חווה קושי רב להיפרד מהוריו, או מאנשים שעמם יש קשר רגשי חזק ומשמעותי (למשל מטפל אחר או אחים).

הפרעת פאניקה

התקף פאניקה (הידוע גם כ"תסמונת האימה") מאופיין בגל חריף של חרדה באופן פתאומי ובעוצמה רבה, בדרך כלל ללא סיבה נראית לעין.

פוביה ספציפית

היא מצב של פחד קיצוני מפני אובייקט או סיטואציה. הפחד במקרה הזה, אינו תואם את מידת החרדה מהגירוי והילד מנסה להימנע ממנה באופן אקטיבי.

ניתן לחלק את הפוביה הפשוטה לתתי סוגים:

 

הפרעת חרדה מוכללת

חרדה זו מאופיינת בדאגה מופרזת, בלתי נשלטת לגבי אירועים ונושאים שונים. אנשים הסובלים מהפרעת חרדה זו מוכנים לקלוט כל סכנה או אסון אפשרי.

חרדה חברתית

חרדה חברתית  היא הפרעת חרדה שמתאפיינת בפחד, חשש או דאגה ממגוון של מצבים חברתיים או מביצוע פעולות מסוימות בפומבי. חרדה חברתית היא סוג של ביישנות קיצונית, וגורמת לעיתים לפגיעה בתפקודים יומיומיים.

Please reload

bottom of page